Globalna klasifikacija proizvoda (GPC)


GPC klasificira proizvode grupirajući ih u kategorije na osnovu njihovih osnovnih svojstava, kao i njihovog odnosa sa drugim proizvodima. GPC nudi univerzalni skup standarda za sve, od automobila do mlijeka od 1l.GS1 standard za Globalnu klasifikaciju proizvoda (GPC) pomaže globalnim trgovinskim partnerima da grupiraju proizvode na isti način, svugdje u svijetu. Zajednički poslovni jezik koji nastaje kao rezultat jasan je i odmah razumljiv.

Gradivni element GPC-a jeste kod proizvoda poznat kao cigla. Postoje cigle za sve od automobila do boce mlijeka. Najviši nivo klasifikacije je segment, koji se definira kao konkretna privredna grana. Naprimjer, boca mlijeka pripada segmentu 'hrana, pića i duhanski proizvodi'.

GPC


Najniži nivo klasifikacijskog sistema naziva se cigla atribut koji se definira kao podatak o konkretnom proizvodu. Naprimjer, možete specificirati da li proizvod sadrži mlijeko životinjskog porijekla (kravlje, kozje i sl.) ili mlijeko koje nije životinjskog porijekla (soja, riža i sl.).


GPC

Koje su poslovne koristi od GPC-a

  • Pruža kupcima i prodavcima zajednički jezik za razgovor o njihovim proizvodima – unutar zemalja i regija, kao i u čitavom svijetu.
  • Unaprjeđuje tačnost i cjelovitost podataka.
  • Ubrzava sposobnost lanca snabdijevanja da odgovori na potrebe potrošača.
  • Pojednostavljuje izvještavanje za sve kategorije proizvoda